Στοχεύοντας στην Βιωσιμότητα και την Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Η καφετέριά μας στην Interamerican λειτουργεί ξανά, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Σχεδία. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε περισσότερα για τη Σχεδία, για τη συνεργασία μας και, από τη Χρύσα Ελευθερίου. για τη στρατηγική μας τοποθέτηση γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Γράφει ο Τάσος Μπερμπάτης

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μια μεγάλη αλλαγή στον πρώτο όροφο των κεντρικών μας γραφείων — η καφετέρια μας στη Λεωφ. Συγγρού 124-126, άνοιξε πάλι της πόρτες της για όλους εμάς. Η είδηση αυτή προκάλεσε μεγάλο κύμα ενθουσιασμού καθώς η καφετέρια είναι κάτι περισσότερο από ένας χώρος που μπορούμε να προμηθευτούμε το φαγητό μας. Είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να κοινωνικοποιηθούμε, να απολαύσουμε υγιεινά γεύματα και να επανασυνδεθούμε με τους συναδέλφους μας που τόσο πολύ είχαμε ανάγκη. Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της κοινωνικής μας συνεισφοράς/αλληλεγγύης, την λειτουργία της Καφετέριας έχει αναλάβει η ΜΚΟ « «Σχεδία», με την οποία η Interamerican έχει αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Έτσι δημιουργήθηκε το «Σχεδία Home», powered by Interamerican.

Μια Βιώσιμη Προσέγγιση

Η επανεκκίνηση της καφετέριας μας, έχει ως βασικό στόχο την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνεισφορά. Έχοντας ως γνώμονα στην αειφορία, υιοθετούμε μια πολιτική «zero waste», περιορίζοντας την χρήση του πλαστικού. Παράλληλα οποιαδήποτε τρόφιμα βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν έχουν καταναλωθεί, παρέχονται σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, υποστηρίζουμε και χρησιμοποιούμε τοπικά και αγνά προϊόντα, όπως το βιολογικό γάλα και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Περιμένουμε πάντα τα σχόλιά σας, τα οποία είναι απαραίτητα για να κάνουμε την καφετέρια μας ακόμα πιο «πράσινη».

Τι είναι η «Σχεδία»

Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo). Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τα περιοδικά δρόμου, η «Σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες: είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση στις πιο ακραίες μορφές τους.

Τι είναι το «Σχεδία Home»

Η «Σχεδία» λειτουργεί ήδη κάτω από την «ομπρέλα» του ‘Σχεδία Home’, το δικό της μπαρ, καφέ καθώς και εστιατόριο, όπου το μενού επιμελήθηκε ο πολυβραβευμένος μάγειρας με αστέρι Michelin, ο κ. Λευτέρης Λαζάρου. Το «Σχεδία Home» είναι αφιερωμένο στον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, προσφέροντας παράλληλα έμπνευση, αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τον καλύτερο καφέ, το γευστικότερο φαγητό, και πολλά άλλα.

Η σχέση της Interamerican με τη «Σχεδία»

Η Interamerican έχει αναπτύξει μία πολύπλευρη και πολυετή σχέση με την «Σχεδία». Ειδικότερα για τη διανομή του περιοδικού, η Εταιρία παρέχει σταθερά πόστο πώλησης στα γραφεία της κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο του 2014 – τότε ξεκίνησε την πορεία της η «Σχεδία» – ενθαρρύνοντας με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων της μια βάση κοινωνικής αναφοράς, απασχόλησης και στοιχειωδών πόρων για άστεγους και άπορους που γίνονται πωλητές.

Η Interamerican, βασιζόμενη στην πολυετή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την «Σχεδία» , και βλέποντας την να ‘μεγαλώνει’ και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της μέσω του «Shedia Home» , διατηρώντας πάντα ένα άριστο και ποιοτικό επίπεδο υπηρεσιών, προχωρησε σε ακόμα μια συνεργασία, αναθέτοντας στην «Σχεδία» την διαχείριση της καφετέριας.

Λίγα λόγια από την Χρύσα Ελευθερίου, Sustainability & Stakeholder Relations Leader

Η Χρύσα Ελευθερίου, Sustainability & Stakeholder Relations Leader, ως εμπνευστής αυτής της «πράσινης» συνεργασίας με την «Σχεδία» δήλωσε σχετικά με την επαναλειτουργία της καφετέριας: «H Interamerican είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν ενεργά με τις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας. Έχοντας αναπτύξει ένα πολλαπλό, συχνά διασπασμένο έργο και με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αναγκαίο πλέον ήταν να εστιαστούμε σε επιλεγμένους τομείς. Στο SSR της Interamerican, στρατηγική μας είναι να δημιουργούμε αναγνωρίσιμο αντίκτυπο και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, στους τομείς που αγγίζουμε».

«Η επαναλειτουργία της καφετέριας σε συνεργασία με την «Σχεδία» αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα στην Ελλάδα, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Υποστηρίζοντας αυτό το έργο, αγκαλιάζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συμβάλλουμε στους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν απαντάμε «πυροσβεστικά» στις ανάγκες ευπαθών ομάδων. Αντίθετα, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, τον βιοπορισμό τους και εν τέλει την κοινωνική τους επανένταξη, μέσα από τον ιστό της κοινωνίας. Δημιουργούμε πόρο, που καθιστά τους ανθρώπους ορατούς και καλούμε την κοινωνία να τους υποστηρίξει.

Η καφετέρια μας, με τους τοπικούς προμηθευτές της, την προσέγγιση χωρίς πλαστικά και τη μηδενική σπατάλη τροφίμων, ευθυγραμμίζεται τέλεια με τη δέσμευσή μας στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Η εμπειρία της στο Μεξικό και τα βιώματα Αλληλεγγύης

«Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω το προσωπικό μου βίωμα. Στο παρελθόν, είχα ταξιδέψει στο Μεξικό και πέρασα μέρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτούς τους ανθρώπους. Παρακολούθησα το Παγκόσμιο Κύπελο Αστέγων. Άκουσα και έμαθα την ιστορία του καθένα ξεχωριστά. Πιστεύω σταθερά ότι, αν όλοι γνωρίζαμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που φορούν τα κόκκινα γιλέκα και βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων, πουλώντας το περιοδικό «Σχεδία», θα θέλαμε να στηρίξουμε αυτή την δίκαιη προσπάθεια της «Σχεδίας» με ακόμα περισσότερη ζέση. Το «Σχεδία Home», powered by Interamerican μας βοηθά να αγκαλιάσουμε ζεστά ανθρώπους, στη θέση των οποίων θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας».

Υποστήριξη ενός καλού σκοπού

Με την έναρξη λειτουργίας του «Σχεδία Home», powered by Interamerican, μπορούμε να έχουμε πλέον όλοι, εύκολη πρόσβαση σε νόστιμα γεύματα και ροφήματα. Παράλληλα πρέπει να θυμόμαστε ότι με κάθε αγορά μας, υποστηρίζουμε παράλληλα το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της “Σχεδίας”. Σας παροτρύνουμε να επισκεφθείτε την καφετέρια, να δοκιμάσετε τις υπέροχες συνταγές και να γίνετε μέρος αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.

Σας ευχαριστούμε που ήδη έχετε αγκαλιάσει αυτή την ενέργεια τόσο θερμά και συνεισφέρετε στον στόχο μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα.