Γράφει ο Τάσος Μπερμπάτης

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάζουμε την εμπνευσμένη ιστορία της Τόνιας Μαργιολάκη, που είναι η πρώτη γυναίκα οδηγός στον στόλο οδικής βοήθειας της Interamerican. Μέσα από τις απαντήσεις της, η Τόνια μοιράζεται τις εμπειρίες και τις σκέψεις της για τον ρόλο των γυναικών σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα.

  

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα. Ποια είναι η προσωπική σου ιστορία και τι σε οδήγησε να επιλέξεις αυτή την επαγγελματική διαδρομή;

“Γειά σας, είμαι η Τόνια και είμαι παντρεμένη με ένα παιδάκι 4 μηνών. Εργάζομαι στην Interamerican ως οδηγός μηχανής στην οδική βοήθεια. Προέρχομαι από μια οικογένεια οδηγών φορτηγού και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τις μηχανές με οδήγησε στην επιλογή αυτού του επαγγέλματος.”

 

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στην εργασία σου;

“Απολαμβάνω την επικοινωνία με το κόσμο και ότι μπορώ να λύνω προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν.”

 

Πώς περιγράφεις μια τυπική μέρα σου στη δουλειά;

“Μια τυπική μέρα με βρίσκει στη μηχανή να γυρίζω στην Αττική και να βοηθώ όπου με χρειάζονται. Σίγουρα υπάρχουν ιδιαίτερες στιγμές όταν υπάρχει διαφωνία και καβγάδες μεταξύ των πελατών.”

 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχεις αντιμετωπίσει ως γυναίκα οδηγός;

“Δεν έχω αντιμετωπίσει διακρίσεις. Ίσα-ίσα, με αντιμετωπίζουν σαν μια ευχάριστη έκπληξη.”

 

Πώς αντιδράς στις προκαταλήψεις ή συμπεριφορές εξαιτίας του φύλου σου;

“Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, ειδικά από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όταν βλέπουν τα αποτελέσματα της δουλειάς μου αναθεωρούν. Στους πελάτες αρκεί να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα τους, ανεξαρτήτου φύλου.”

 

Πώς βλέπεις τον ρόλο των γυναικών στον τομέα των μεταφορών και πώς πιστεύεις ότι μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον;

“Οι γυναίκες είναι ικανές και μπορούν εξίσου να ανταπεξέλθουν στο τομέα των μεταφορών και πιστεύω στο μέλλον θα υπάρχουν όλο και περισσότερες γυναίκες οδηγοί.”

 

Έχεις κάποιο μήνυμα ή συμβουλή για άλλες γυναίκες που ενδιαφέρονται για μια παρόμοια καριέρα;

“Η συμβουλή μου είναι να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν και να μη φοβηθούν. Πλέον ζούμε στο 2024, όπου η προκατάληψη, αν υπάρχει, είναι σε μικρό βαθμό και πρέπει να εξαλειφθεί.”

 

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα επαγγελματικά σου σχέδια;

“Αυτή τη στιγμή είμαι σε διαδικασία αναβάθμισης του διπλώματος μου σε Γ’ κατηγορία, ώστε να γίνω οδηγός φορτηγού στη Interamerican.”

 

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη, η Τόνια Μαργιολάκη όχι μόνο μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία και προσέγγιση σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, αλλά και ενθαρρύνει την ισότητα, τη δύναμη και την επιμονή. Μέσα από τη δική της ιστορία, μας υπενθυμίζει ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν φύλο και προτρέπει άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους με αποφασιστικότητα και θάρρος.

 

Η Interamerican δεσμεύεται στην προαγωγή ισότητας ευκαιριών, εργαζόμενη ακούραστα για την ανατροπή κάθε είδους επαγγελματικών στερεοτύπων, με τελικό στόχο την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας λοιπόν, εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για υγεία, δύναμη και ευτυχία σε όλες τις γυναίκες.