Παραμένοντας παραγωγικοί και χαρούμενοι!

Tο καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στην παραγωγικότητά μας λόγω της θερμότητας και της τηλεργασίας. Ας βρούμε ισορροπία μεταξύ εργασίας και απολαύσεων, ακολουθώντας κάποιες συμβουλές για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

Γράφει ο Τάσος Μπερμπάτης

Καθώς η καλοκαιρινή διάθεση μας έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα, είναι φυσικό να μας κατακλύζει ένα αίσθημα ενέργειας και ενθουσιασμού καθώς θέλουμε να αδράξουμε όλες τις απολαύσεις της θερινής περιόδου. Ωστόσο, για τις ημέρες που δουλεύουμε με τηλεργασία, η διατήρηση της παραγωγικότητας κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και του καύσωνα, μπορεί να επιφέρει προκλήσεις. Έτσι είναι σημαντικό να βρούμε την σωστή ισορροπία για να διασφαλίσουμε ότι τόσο η εργασία μας όσο και οι καλοκαιρινές απολαύσεις θα ευδοκιμήσουν ισορροπημένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ας εξερευνήσουμε λοιπόν μερικές πολύτιμες συμβουλές για το πώς να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

‘Αγκαλιάστε’ τις καλοκαιρινές δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την παραγωγικότητα είναι να ενσωματώσετε δραστηριότητες που σχετίζονται με το καλοκαίρι στην καθημερινότητά σας. Επωφεληθείτε από την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία και απολαύστε υπαίθριες ασκήσεις ή κοινωνικές συναναστροφές με φίλους κατά τη διάρκεια του διαλλείματος σας. Συνδυάζοντας την εργασία με διασκεδαστικές δραστηριότητες στο πρόγραμμά σας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια θετική νοοτροπία και να κάνετε την εργασία σας πιο ευχάριστη.

Επικεντρωθείτε σε ένα project, προτού προχωρήσετε στο επόμενο

Με τις ηλιόλουστες μέρες να κυλούν, είναι ωφέλιμο να εστιάζετε σε ένα έργο την φορά, αντί να μοιράζετε την προσοχή σας σε πολλές μικρότερες εργασίες. Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, η ανθρώπινη φυσιολογία δεν μπορεί να υποστηρίξει τοmulti-tasking, όσο και αν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Η μείωση της ψυχικής ακαταστασίας και ο εξορθολογισμός των έργων σας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα και αίσθηση ολοκλήρωσης.

Φροντίστε να ανταμείβετε τον εαυτό σας

Το να ανταμείβετε τον εαυτό σας με μια ωραία καλοκαιρινή δραστηριότητα αφού έχετε επιτύχει τον εργασιακό σας στόχο μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Προσφέροντας στον εαυτό σας ευχάριστες εμπειρίες μετά την επίτευξη συγκεκριμένων ορόσημων, θα δημιουργήσετε μια θετική σχέση μεταξύ εργασίας και αναψυχής. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετές ημέρες από την υπολειπόμενη άδειά σας, όποτε είναι αναγκαίο. Η χαλάρωση παρέχει στον εγκέφαλό σας την απαραίτητη ξεκούραση, ενισχύοντας φρέσκες προοπτικές και δημιουργικές ιδέες.

Ακούστε τους περισπασμούς σας αντί να τους αγνοείτε

Μερικές φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην γοητεία των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων. Εάν το μυαλό σας λαχταρά να είναι έξω απολαμβάνοντας δραστηριότητες όπως τρέξιμο, κολύμπι, πεζοπορία ή ποδηλασία, ακούστε αυτές τις παρορμήσεις. Σχεδιάστε το πρόγραμμα εργασίας σας ώστε να περιλαμβάνει διαλείμματα, ώστε να μπορείτε να επιδοθείτε σε υπαίθριες δραστηριότητες χωρίς ενοχές. Αυτά τα διαλείμματα συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική σας ευεξία, ενισχύοντας τελικά την παραγωγικότητά σας.

Επιμείνετε σε μια καθορισμένη ρουτίνα

Μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να είναι σύμμαχός σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Ορίστε συγκεκριμένες ημέρες εργασίας στο γραφείο/εξ αποστάσεως κάθε εβδομάδα και τηρήστε τις επιμελώς. Η εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου βοηθά στη διατήρηση της εστίασης και αποτρέπει τις χαρές του καλοκαιριού από το να μετατραπούν σε περισπασμούς. Κάντε περιοδικά διαλείμματα για να πάρετε καθαρό αέρα και να καθαρίσετε το μυαλό σας, αποκτώντας μια ανανεωμένη οπτική για τις εργασίες σας.

Υιοθετείστε το Timeboxing

Το Timeboxing είναι μια χρήσιμη τεχνική που σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι και συνεπείς στην εργασίας σας. Χωρίστε το πρόγραμμα εργασίας σας σε χρονικές ζώνες , με σαφείς προθεσμίες και χρονοδιάγραμμα. Αποφεύγοντας τους περισπασμούς και κατανέμοντας αποτελεσματικά τον χρόνο, θα έχετε περισσότερη ελευθερία να συμμετέχετε σε δραστηριότητες αναψυχής και η παραγωγικότητά σας θα αυξηθεί.

Προγραμματίστε έγκαιρα την άδεια σας

Καθώς βρισκόμαστε στην μέση του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να έχετε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σας, αποφεύγοντας να το κάνετε την τελευταία στιγμή. Έχοντας κανονίσει τις διακοπές σας, ουσιαστικά έχετε κάτι συναρπαστικό να περιμένετε. Αυτό ενισχύει την εστίαση στη δουλειά και ελαχιστοποιεί τον φόβο της απώλειας (FOMO). Το να παίρνετε μερικές μέρες άδεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σας βοηθά να διατηρήσετε την παραγωγικότητα και σας επιτρέπει να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

Αδράξτε την ευκαιρία και εργαστείτε σε εξωτερικούς χώρους

Απολαύστε την εποχή στο έπακρο, αγκαλιάζοντας την ελαφρότητα και τη χαρά του καλοκαιριού. Εάν είναι δυνατόν, εργαστείτε σε προστατευμένους από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία εξωτερικούς χώρους, σε ένα πάρκο ή σε μια καφετέρια, απολαμβάνοντας τo φυσικό περιβάλλον γύρω σας.

Καθώς ξετυλίγεται η καλοκαιρινή σεζόν, ενθαρρύνουμε όλους τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους να υιοθετήσουν τις παραπάνω πρακτικές και να βρουν τη μοναδική ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας και ανεμελιάς. Στην Interamerican έχουμε ως προτεραιότητα την ευημερία σας και κατανοούμε τη σημασία της αξιοποίησης του καλοκαιριού σας στο έπακρο. Ας πορευτούμε λοιπόν όλοι μαζί με ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, απολαμβάνοντας τις χαρές της απομακρυσμένης εργασίας, απολαμβάνοντας παράλληλα το ξέγνοιαστο ελληνικό καλοκαίρι. Μαζί, θα κάνουμε αυτό το καλοκαίρι αξέχαστο!

Ευχόμαστε σε όλους ένα γεμάτο και παραγωγικό καλοκαίρι!