HR tips! Από τη διαχείριση του χρόνου στη διαχείριση της ενέργειας

Ανακαλύψτε τρόπους και τελετουργίες για να αυξήσετε την ενέργειά σας και συνεπώς την αποδοτικότητα και την ευεξία σας! Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε tips που αφορούν μία προς μία τις τέσσερις κύριες πηγές ενέργειας. Δοκιμάστε τις μικρές αλλαγές που μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα!

Η Χριστιάνα Γιαννιώτη προλογίζει ένα άρθρο του HBR, σε ελεύθερη μετάφραση από τη Μάρω Σενετάκη

 

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά βιώνουμε μία εποχή όπου έχει εμφανιστεί μία νέα ανάγκη – πολύ ιδιαίτερη – που αποτελεί παζλ για δυνατούς λύτες!

Η ανάγκη αυτή είναι η επαναφόρτιση της ενέργειάς μας, κάθε μέρα, όλη μέρα.

Η πανδημία αποτέλεσε ταυτόχρονα απειλή και πρόκληση για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. O συνδυασμός των lockdowns με την εξ’ αποστάσεως εργασία, το burnout που υπέστη μεγάλο μέρος του πληθυσμού διεθνώς μέσα στο 2021, είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που πρέπει να αναζητούμε συνεχώς τρόπους να είμαστε ανθεκτικοί στην πίεση και τις συνεχείς προκλήσεις.

Όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο. Κάπου έχω διαβάσει ότι «και εγώ και η Beyonce έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα». Το θέμα είναι πώς διαχειριζόμαστε αυτές τις 24 ώρες!

Η τηλεργασία έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή. Η πανδημία και τα φαινόμενα burnout έχουν δημιουργήσει μία επιτακτική ανάγκη για στροφή προς το wellbeing, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ευελιξία του νέου τρόπου εργασίας μας και η αποστολή μας στην Interamerican, «να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, ασφαλέστερα και καλύτερα», με εμπνέουν να μοιραστώ μαζί σας ιδέες που μπορούν να μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε σήμερα και για τη συνέχεια τη χαμένη μας ενέργεια!

Δοκιμάστε ένα tip τη φορά. Μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα!

Καλή ανάγνωση 

Το υποθετικό (?) σενάριο 

Στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, λίγο πριν την ηλικία των 40, παντρεμένος με παιδιά, εργάζεται περί τις 12 με 14 ώρες ημερησίως, αισθάνεται εξαντλημένος και δυσκολεύεται να ασχοληθεί με την οικογένειά του τα βράδια, κάτι που τον γεμίζει ενοχές και τον δυσαρεστεί. Έχει προβλήματα με τον ύπνο του, δεν βρίσκει χρόνο να γυμναστεί και σπάνια τρώει υγιεινά, αντιθέτως τσιμπάει κάτι στα γρήγορα ή όσο δουλεύει στο γραφείο. 

Δεν είμαστε λίγοι οι άνθρωποι που ανταποκρινόμαστε στις αυξανόμενες απαιτήσεις στο γραφείο αφιερώνοντας επιπλέον ώρες δουλειάς. Αυτή η επιλογή ωστόσο μας επηρεάζει σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Μάλιστα είναι γνωστό ότι αυτή την εποχή, τα στελέχη των επιχειρήσεων πιέζονται περισσότερο, προκειμένου να παρακολουθούν τις γρήγορες εξελίξεις. Aισθάνονται έτσι ότι φτάνουν στα όριά τους.

Ο χρόνος είναι βέβαια πεπερασμένος πόρος, και γι’ αυτό, πολύτιμος. Η ενέργεια πάλι, είναι μια διαφορετική ιστορία. Η ενέργεια που ορίζεται στη φυσική ως η ικανότητα ενός σώματος ή συστήματος να παράγει, προέρχεται από τέσσερις κύριες πηγές στους ανθρώπους: το σώμα, τα συναισθήματα, το μυαλό και το πνεύμα. Σε καθένα από αυτά, η ενέργεια μπορεί να επεκτείνεται συστηματικά και να ανανεώνεται τακτικά με την καθιέρωση συγκεκριμένων τελετουργιών-συμπεριφορών, που ασκούνται σκόπιμα και προγραμματίζονται με ακρίβεια, με στόχο κάποια στιγμή να γίνουν ασυναίσθητες και αυτόματες. Για να «επαναφορτιστούμε», πρέπει να αναγνωρίσουμε το κόστος των συμπεριφορών που μας «τρώνε» ενέργεια και στη συνέχεια να τις αλλάξουμε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Η καθιέρωση απλών τελετουργιών, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της ώρας του ύπνου, η αποφυγή του αλκοόλ, η πρωινή άσκηση, το πρωινό με την οικογένεια, τα μικρά διαλείμματα στη δουλειά ή οι χαλαροί, καθημερινοί περίπατοι, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας. Θα νιώθετε πιο ξεκούραστοι και θα μπορείτε να αφιερώνετε περισσότερο και ουσιαστικό χρόνο στην οικογένειά σας. Μάλιστα, η καθιέρωση των τελετουργιών δεν είναι αποτελεσματική μόνο για τα άτομα, αλλά μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ολόκληρους οργανισμούς.

Συνδέοντας ισχύ και απόδοση

Σε μια αμερικάνικη τράπεζα, μία ομάδα εργαζομένων ακολούθησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης ενέργειας και στη συνέχεια αξιολογήθηκε η απόδοσή της σε σχέση με μία άλλη ομάδα που δεν το ακολουθούσε (control group). Οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό πρόγραμμα ξεπέρασαν σε απόδοση τα μέλη της άλλης ομάδας. Ανέφεραν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στις σχέσεις τους με τους πελάτες, τη δέσμευσή τους με την δουλειά και την προσωπική τους ικανοποίηση.

Οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί επενδύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων τους. Πολύ λίγοι βοηθούν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της ενέργειάς τους, η οποία τείνει να θεωρείται δεδομένη. Στην πραγματικότητα, η περισσότερη ενέργεια μας βοηθά να κάνουμε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, με υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης και συνεπώς, βιώσιμα. 

Ας δούμε μία προς μία τις τέσσερις κύριες πηγές ενέργειας και τις τελετουργίες εκείνες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να την αυξήσετε, ξεκινώντας από το σώμα και τη φυσική ενέργεια.

1η πηγή ενέργειας: Το σώμα – η φυσική ενέργεια

Η ανεπαρκής διατροφή και άσκηση αλλά και ο ελλιπής ύπνος και ανάπαυση μειώνουν τα βασικά επίπεδα ενέργειας, καθώς και την ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων και της εστίασης της προσοχής. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις τελετουργίες εκείνες που θα συμβάλλουν στην ανανέωση της φυσικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε αερόβια άσκηση, να κοιμάστε σε καθορισμένες ώρες και για περισσότερο, καθώς και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα. 

Ένα ακόμη βασικό τελετουργικό είναι τα σύντομα αλλά τακτικά διαλείμματα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Φροντίζοντας να απομακρύνεστε από το γραφείο σας μερικές φορές μέσα στην ημέρα, ακόμη και για σύντομο χρόνο, βοηθάτε σημαντικά το σώμα σας να χαλαρώσει. Μετά από 90 ως 120 λεπτά αργής κίνησης ή σχεδόν ακινησίας, το σώμα επιθυμεί μία περίοδο ανάκαμψης. Τα σήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να κάνετε ένα διάλειμμα είναι η σωματική ανησυχία, το χασμουρητό, η πείνα και η δυσκολία συγκέντρωσης.

Η διάρκεια της ανανέωσης είναι λιγότερο σημαντική από την ποιότητά της. Είναι δυνατό να ανακάμψετε σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά, αν φροντίσετε σε αυτά τα διαλείμματα να απεμπλέκεστε ουσιαστικά από τη δουλειά. Θα διαπιστώσετε ότι η αξία των διαλειμμάτων είναι πολύπλευρη. Γνωρίζατε για παράδειγμα πως, όταν περπατάτε χωρίς να σκέφτεστε ενεργά, το κυρίαρχο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μπορεί να δώσει τη θέση του στο δεξί ημισφαίριο, με τη μεγαλύτερη ικανότητα να βλέπει τη μεγάλη εικόνα και να κάνει ευφάνταστα άλματα;

2η πηγή: Τα συναισθήματα – η ποιότητα της ενέργειας

Όταν οι άνθρωποι μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, μπορούν να βελτιώνουν την ποιότητα της ενέργειάς τους, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν. Για να το καταφέρετε, παρατηρήστε πώς νιώθετε σε διάφορες στιγμές της εργάσιμης ημέρας και τι αντίκτυπο έχουν αυτά τα συναισθήματα στην αποτελεσματικότητά σας. Οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι αποδίδουμε καλύτερα όταν έχουμε θετική ενέργεια. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε καλά ή να ηγηθούμε αποτελεσματικά όταν αισθανόμαστε διαφορετικά.

Οι απροσδόκητες προκλήσεις ωστόσο τείνουν να φορτίζουν τους ανθρώπους. Ακόμη και πολλές φορές μέσα στην ημέρα γινόμαστε ευερέθιστοι και ανυπόμονοι ή ανήσυχοι και ανασφαλείς. Τέτοιες νοητικές καταστάσεις εξαντλούν την ενέργεια και προκαλούν τριβές, ενώ επίσης καθιστούν αδύνατη την καθαρή και λογική σκέψη. Είναι απαραίτητο τα στελέχη των επιχειρήσεων να μάθουν να αναγνωρίζουν τι είδους γεγονότα πυροδοτούν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να μπορούν να ελέγχουν και τις αντιδράσεις τους. Δύσκολο, αλλά απαραίτητο.

Ένα πιο απλό τελετουργικό, λοιπόν, το οποίο μπορεί να βοηθάει στην απόκτηση θετικών συναισθημάτων, είναι η έκφραση εκτίμησης προς τους άλλους, πρακτική ωφέλιμη τόσο για αυτόν που εκφράζει την εκτίμησή του όσο και για τον αποδέκτη των καλών σχολίων. Μπορείτε να εκφράσετε την εκτίμησή σας προς τους άλλους με ένα χειρόγραφο σημείωμα, ένα email, ένα τηλεφώνημα ή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και με όσο πιο λεπτομερή και συγκεκριμένο τρόπο το κάνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επίδραση.

Τέλος, μπορείτε να καλλιεργήσετε θετικά συναισθήματα μαθαίνοντας να αλλάζετε τις ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας για τα γεγονότα της ζωής σας. Συχνά, όταν κάποιος βρίσκεται σε σύγκρουση μπορεί να δίνει στον εαυτό του τον ρόλο του θύματος, κατηγορώντας άλλους ή εξωτερικές συνθήκες για τα προβλήματά του. Η επίγνωση της διαφοράς μεταξύ των γεγονότων σε μια δεδομένη κατάσταση και του τρόπου με τον οποίο αυτά ερμηνεύονται, είναι από μόνη της ισχυρή. Είναι σημαντικό λοιπόν, σε οποιαδήποτε δεδομένη κατάσταση να λέτε την πιο ελπιδοφόρα και προσωπικά ενδυναμωτική ιστορία, χωρίς να αρνείστε ή να ελαχιστοποιείτε τα γεγονότα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε μια ιστορία, είναι να την δείτε μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε: «τι θα έλεγε το άλλο άτομο σε αυτή τη σύγκρουση και με ποιους τρόπους μπορεί να ισχύει αυτό;». Σκεφτείτε ακόμα «πώς θα βλέπω αυτήν την κατάσταση σε έξι μήνες;». Και «ανεξάρτητα από την έκβαση αυτού του ζητήματος, πώς μπορώ να αναπτυχθώ και να μάθω από αυτό;».

3η πηγή: Το μυαλό – δίνοντας έμφαση στην ενέργεια

Πολλά στελέχη θεωρούν το multitasking αναγκαιότητα, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει την παραγωγικότητα. Οι περισπασμοί της προσοχής κοστίζουν! Μια προσωρινή μετατόπιση της προσοχής από τη μια εργασία στην άλλη, το να σταματήσετε για παράδειγμα αυτό που κάνετε προκειμένου να απαντήσετε σε ένα email ή να τηλεφώνημα, αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κύριας εργασίας έως και 25%. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εστιάσετε πλήρως για 90 έως 120 λεπτά, να κάνετε ένα σωστό διάλειμμα και μετά να εστιάσετε πλήρως στην επόμενη δραστηριότητα. Μόλις διαπιστώσετε πόσο δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, μπορείτε να καθιερώσετε τελετουργίες για να μειώσετε τους περισπασμούς που έχει εισαγάγει η τεχνολογία στη ζωή σας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που έχετε να κάνετε μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση, μεταφερθείτε από το γραφείο σας σε έναν χώρο συσκέψεων, χωρίς τηλέφωνα και emails. Επιπλέον, αποφύγετε να απαντάτε σε τηλεφωνήματα κατά την διάρκεια των meetings, ώστε αυτά να μην διαρκούν περισσότερο από όσο χρειάζεται και προσπαθήστε να ελέγχετε τα emails σας μόνο 2-3 φορές την ημέρα και όχι κάθε φορά που έρχεται μια νέα ειδοποίηση – σε αυτή την περίπτωση βέβαια, ενημερώστε τους συναδέλφους να σας καλούν στο τηλέφωνο για επείγουσες περιπτώσεις.

4η πηγή: Το πνεύμα – η ενέργεια του νοήματος και του σκοπού

Οι άνθρωποι αξιοποιούν την ενέργεια του πνεύματος όταν η καθημερινή τους εργασία τους δίνει αίσθηση νοήματος και σκοπού. Όμως, οι υψηλές απαιτήσεις και ο γρήγορος ρυθμός δεν αφήνουν πάντα χρόνο για να δοθεί προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, βρείτε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς! Ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες σας και ανακαλύψτε τα απαραίτητα τελετουργικά, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 

α) να κάνετε ό,τι αγαπάτε και απολαμβάνετε περισσότερο τη δουλειά, 

Προσοχή! Μπορεί να λάβετε θετικά σχόλια για κάτι στο οποίο είστε καλοί αλλά δεν το απολαμβάνετε πραγματικά και από την άλλη, να σας αρέσει να κάνετε κάτι αλλά να μην έχετε ταλέντο σ’ αυτό και έτσι η επιτυχία να απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια.

Προκειμένου να ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία, κάντε το εξής πείραμα: θυμηθείτε τουλάχιστον δύο εργασιακές εμπειρίες τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων νιώσατε αποτελεσματικοί, αβίαστα απορροφημένοι, εμπνευσμένοι και ικανοποιημένοι. Στη συνέχεια σκεφτείτε τι ακριβώς σας ενέπνευσε τόσο θετικά και ποια ταλέντα σας χρησιμοποιήσατε. Αν για παράδειγμα το ότι ηγηθήκατε σας έκανε να αισθανθείτε καλά, τότε τι είναι πιο αναζωογονητικό, το ότι ήσασταν υπεύθυνος ή η συμμετοχή σε μια δημιουργική προσπάθεια; Μήπως χρησιμοποιήσατε μια δεξιότητα που σας βγαίνει εύκολα και αισθάνεστε καλά όταν την ασκείτε; Μόλις το εντοπίσετε, καθιερώστε ένα τελετουργικό που θα σας ενθαρρύνει να κάνετε περισσότερες τέτοιου είδους δραστηριότητες στην εργασία σας.

β) να μοιράζετε συνειδητά χρόνο και ενέργεια σε όλους τους τομείς της ζωής σας (εργασία, οικογένεια, υγεία). 

Συχνά υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που θέλουμε και αυτού που τελικά κάνουμε. Πχ. Απενεργοποιώντας το κινητό πριν φτάσετε στο σπίτι, θα μπορέσετε να εστιάσετε πραγματικά στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

γ) να ακολουθείτε τις βασικές σας αξίες στις καθημερινές σας συμπεριφορές. 

Μην αφήνετε τις εξωτερικές απαιτήσεις να υπαγορεύουν τις πράξεις σας. Για να θυμηθείτε τις αξίες σας, δεν έχετε παρά να αναρωτηθείτε «ποια χαρακτηριστικά βρίσκετε πιο ενοχλητικά όταν τα βλέπετε σε άλλους;». Περιγράφοντας αυτό που δεν αντέχετε, αποκαλύπτετε ακούσια τι πρεσβεύετε. Αν σας ενοχλεί η τσιγκουνιά, πιθανώς η γενναιοδωρία είναι μία από τις βασικές σας αξίες, ενώ αν σας αποθαρρύνει η αγένεια είναι πιθανό ότι ο σεβασμός είναι βασική σας αξία. Και σε αυτή την περίπτωση, η καθιέρωση τελετουργιών μπορεί να βοηθήσει στο να γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ των αξιών για τις οποίες αγωνίζεστε και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεστε αυτήν τη στιγμή. Εάν ανακαλύψετε ότι ο σεβασμός είναι μια βασική σας αξία, αλλά καθυστερείτε συνεχώς στα meetings, το τελετουργικό θα μπορούσε να είναι να πηγαίνετε σκόπιμα πέντε λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι θα κάνετε μεγάλα βήματα προς την επίτευξη μεγαλύτερης αίσθησης ευθυγράμμισης, ικανοποίησης και ευημερίας εντός και εκτός εργασίας. Αυτά τα συναισθήματα είναι μια πηγή θετικής ενέργειας!