Συμβουλές που συμφέρουν το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό μας

Γράφουν η Χριστιάννα Γιαννιώτη και ο Τάσος Μπερμπάτης

Τα τελευταία 2-3 χρόνια όλο και περισσότερες λέξεις που δεν χρησιμοποιούσαμε στο παρελθόν μπαίνουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Ξεκινήσαμε με την κανονικότητα, τη νέα κανονικότητα και τώρα έχουμε την ενεργειακή κρίση και τον σύμβουλο ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ξεκινήσαμε με τις «επόμενες δύο εβδομάδες να είναι δύσκολες» και μετά οι δύο εβδομάδες έγιναν δύσκολος χειμώνας και δύσκολο καλοκαίρι και ούτω καθ’ εξής. Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν άλλου είδους δύσκολο χειμώνα – με ενεργειακή κρίση και κλιματική αλλαγή να συνεργάζονται για να μας δυσκολέψουν την καθημερινότητα για ακόμη μία φορά.

Το καλό είναι ότι έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε σε εξαιρετικά νέες και αβέβαιες συνθήκες. Έτσι, με συνέπεια, καθημερινή προσαρμογή και προσπάθεια θα ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο!

Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για επαγγελματική απόδοση και εξοικονόμηση προσωπικής ενέργειας αλλά για ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας – στο σπίτι και στο γραφείο. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι ή την τσέπη μας. 🙂

Με το υβριδικό μοντέλο εργασίας να μας μοιράζει το χρόνο ανάμεσα σε γραφείο και σπίτι, ανοίγονται μπροστά μας δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο.

Θα ξεκινήσω με το σπίτι καθώς εκεί περνάμε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μας.

Φωτισμός

Η Αθήνα είναι η 6η πιο ηλιόλουστη πόλη στην Ευρώπη με ηλιοφάνεια μέχρι και 330 μέρες το χρόνο! Χρησιμοποιήστε το φυσικό φως από τα παράθυρα και τους φεγγίτες τοποθετώντας αν είναι δυνατόν το γραφείο / τραπέζι που εργάζεστε κοντά σε αυτά. Εάν το επιτρέπει ο καιρός γιατί να μην εργαστείτε και στο μπαλκόνι; Μην βασίζεστε σε τεχνητό φως όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια. Όταν ο ήλιος δεν αρκεί, χρησιμοποιήστε φωτιστικά με κατάλληλους λαμπτήρες. Αλλάξτε τους παλιού τύπου με ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε έως και 80% ενέργεια.

Θερμοκρασία

Όσο μικρότερη είναι η διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας, τόσο χαμηλότερη είναι η συνολική κατανάλωση ενέργειας. Η ιδανική θερμοκρασία εν ώρα εργασίας είναι μεταξύ 20 και 26°C. Ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 20°C. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι σωστά στεγανό και μονωμένο για παράδειγμα χρησιμοποιώντας αεροστόπ στις πόρτες. Κλείστε τις κουρτίνες μόλις δύσει ο ήλιος για να διατηρήσετε ακόμη περισσότερο την εσωτερική θερμότητα. Έχετε δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείτε; Κρατήστε το κλειστό για να μην σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια θερμαίνοντάς το. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι φοράτε ζεστά ρούχα.

Συσκευές

Οι μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των φορτιστών για υπολογιστές και τηλέφωνα, καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν οι συσκευές δεν χρησιμοποιούνται. Όταν είναι ενεργοποιημένοι οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές ευθύνονται για έως και 12% της χρήσης ενέργειας. Επομένως, συνιστάται να αποσυνδέετε τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν βρίσκονται σε αδράνεια. Με άλλα λόγια απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και την οθόνη σας αμέσως μόλις ολοκληρώσετε την εργασίας σας.

Συνεχίζουμε με τις συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο γραφείο.

Φωτισμός

Εάν δεν χρειάζεστε φωτισμό στο γραφείο, αναζητήστε τους διακόπτες και κλείστε τα φώτα. Όταν επισκέπτεστε το WC ανάψτε και μετά μην ξεχνάτε να σβήσετε το φως.

Συσκευές

Μην ξεχνάτε να απενεργοποιείτε όλους τους υπολογιστές και τον εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείτε μετά το τέλος της εργασίας σας. Ελέγξτε εάν οι συσκευές έχουν ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργοποιήστε την. Το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές στην κουζίνα.

Ανελκυστήρας

Αποφύγετε την χρήση του ανελκυστήρα για σύντομες διαδρομές. Για παράδειγμα αν βρίσκεστε στο ισόγειο και θέλετε να μεταβείτε στον 1ο όροφο, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιήσετε την σκάλα. Άλλωστε, μόλις 30 λεπτά χρήσης σκάλας την εβδομάδα παρέχουν τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη με αντίστοιχης διάρκειας ποδηλασία.

Εκτυπώσεις

Βεβαιωθείτε ότι εκτυπώνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα έγγραφα, στις δύο πλευρές κάθε σελίδας, σε μονόχρωμη εκτύπωση εάν είναι εφικτό.

Μεταφορά από/προς το γραφείο

Προτιμήστε να έρχεστε στο γραφείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή εάν διαμένετε σε κοντινή απόσταση, με τα πόδια ή με ποδήλατο/πατίνι (αν αυτό είναι ασφαλές). Μπορείτε επίσης να κανονίζετε με τους συναδέλφους σας να έρχεστε στο γραφείο μαζί, με ένα όχημα, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και χρήματα.

Με σεβασμό και υπευθυνότητα, δύο από τις πέντε αξίες μας, θα ξεπεράσουμε τον δύσκολο χειμώνα, μαζί. Εάν έχετε και άλλες προτάσεις για μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας, μην διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας. Κάνοντας όλοι κάτι μικρό μπορούμε να φέρουμε μεγάλη αλλαγή.