Περιήγηση στην «κρυστάλλινη» Σκύρο

Αν φτάσεις βράδυ, οι ντόπιοι θα σε υποδεχθούν με πυροτεχνήματα και υπό τη μουσική υπόκρουση του Zarathustra του Richard Strauss. Ο λόγος για τη Σκύρο, ένα νησι που συνδυάζει την αίσθηση των Κυκλάδων με το πυκνό δάσος. Καλύτερα απ’όλους, το ξέρει και μας το συστήνει ο Νίκος Παπασταμόπουλος, Digital Marketer στο Customer Engagement & Experience Chapter του M&C Tribe.

Γράφει o Νίκος Παπασταμόπουλος

Ένας από τους πιο όμορφους καλοκαιρινούς (και όχι μόνο) προορισμούς, είναι η Σκύρος. Η Σκύρος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των σπορωδών και απέχει περίπου 1,5 ώρα από τη Κύμη Ευβοίας. Αν ξεκινάς από Αθήνα, θα χρειαστείς σίγουρα ένα δίωρο ακόμα για να φτάσεις μέχρι το λιμάνι της Κύμης, αλλά θα σε αποζημιώσει η διαδρομή στα χωριά της Εύβοιας και εννοείται η ομορφιά του νησιού.

Παραλίες

Η Σκύρος συνδυάζει το στυλ των νησιών των Κυκλάδων στο ένα κομμάτι και πυκνή βλάστηση στο άλλο. Υπάρχουν οπότε παραλίες για όλα τα γούστα.

Από τις μεγαλύτερες, είναι «Τα μαγαζιά». Μία απέραντη παραλία σε μήκος και πλάτος, όλη άμμος και με αρκετά beach bar.

Λίγο πιο μακριά, και ακολουθώντας μία 20λεπτη διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος, θα βρεις τη παραλία της Κυρά Παναγιάς (ή αλλιώς Cook-Νara). Mια παραλία με απίστευτα καταγάλανα νερά, λευκή άμμο με οργανωμένη και μη κομμάτια.

Τέλος, πρέπει απαραιτήτως να πας στη παραλία «Πεύκος». Θα σε καταπλήξει η ηρεμία της, η χαλαρότητα των υπαλλήλων του μοναδικού beach bar της (με τη καλή έννοια) και το γεμάτο δέντρα τοπίο.

Διασκέδαση

Τα hotspot για να πιείς τον καφέ και το ποτό σου, θα έλεγα ότι είναι τρία.

Αρχικά, πρέπει οπωσδήποτε να πας στο ανεμόμυλο, στο Μώλος. Ναι, είναι ένας πραγματικός παλιός μύλος, σχεδόν μέσα στη θάλασσα, ανακαινισμένος και με απίστευτη θέα, για να πιες το καφέ σου ή το ποτό σου το βράδυ.

Ένα επίσης πολύ ωραίο σημείο είναι το καφέ μπαρ Κάβος, στο λιμάνι της Λιναριάς. Είναι χτισμένο σε επίπεδα, πάνω στο βράχο και αν πας κατά τις 10 το βράδυ, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις ένα μοναδικό θέαμα που είναι πλέον έθιμο του νησιού. Στην άφιξη του νυχτερινού δρομολογίου του πλοίου, η μουσική του μαγαζιού σταματά, οι σερβιτόροι μοιράζουν πυροτεχνήματα και όλοι μαζί υποδέχονται το πλοίο υπό τη μουσική υπόκρουση του Zarathustra του Richard Strauss.

Τέλος, η χώρα του νησιού είναι γεμάτη με μπαράκια, μαγαζιά και ταβέρνες, όλα πάνω σε γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια. Πηγαίνοντας προς τη χώρα, πρέπει σίγουρα να ανέβεις και προς το κάστρο του νησιού. Η διαδρομή είναι ανηφορική, αλλά η θέα θα σε αποζημιώσει!

Φαγητό

Νομίζω ότι όπου και να κάτσεις για φαγητό στη Σκύρο, θα μείνεις ευχαριστημένος!

Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ του νησιού, την αστακομακαρονάδα. Η ταβέρνα του Στέλιου στα Γυρίσματα και ο Ψαριώτης στη Λιναριά έχουν ίσως τη καλύτερη αστακομακαρονάδα αλλά και εξυπηρέτηση!

Επίσης, πρέπει να δοκιμάσεις τη παραδοσιακή λαδόπιτα που είναι ένα είδος τηγανίτας και συνοδεύεται από ξυνοτύρι, ένα τοπικό τυρί-κρέμα.

Για μεζεδάκια, η ταβέρνα του Μπαρμπα Γιάννη και της Μαρίτσας στη χώρα της Σκύρου, θα σε ξετρελάνουν.