Η Ημέρα της Γης, ένας θεσμός που εορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Από την πρώτη της εορτασμό το 1970, η Ημέρα της Γης έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για δράση απέναντι σε περιβαλλοντικές προκλήσεις, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γράφει ο Τάσος Μπερμπάτης

Η Ημέρα αυτή εορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες κάθε χρόνο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την κινητοποίηση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.

Για το έτος 2024, το κεντρικό θέμα “Ο Πλανήτης Ενάντια στα Πλαστικά” καλεί σε μια παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στη ρύπανση από πλαστικά, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που απειλεί την υγεία των οικοσυστημάτων, την ποικιλομορφία των ειδών και την ανθρώπινη ευημερία. Για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη σβήνουν συμβολικά τα φώτα, αναδεικνύοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη για προστασία του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη!

Η καμπάνια “Πλανήτης Ενάντια στα Πλαστικά” επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Αύξηση της δημόσιας ευαισθητοποίησης: Ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και της βιοποικιλότητας.
  • Κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030: Με στόχο την πλήρη κατάργηση τους μέσω της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τη Ρύπανση από Πλαστικά το 2024.
  • Τερματισμός της μόδας γρήγορης κατανάλωσης: Απαίτηση πολιτικών για την εξάλειψη της μαζικής παραγωγής και χρήσης πλαστικών στη βιομηχανία της μόδας.
  • Επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες: Ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά.

 

Οι Προκλήσεις του Πλαστικού

  • Παρά την ευρεία χρήση τους, τα πλαστικά αποτελούν μια σημαντική πηγή ρύπανσης. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.
  • Η παραγωγή πλαστικού απαιτεί σημαντικούς φυσικούς πόρους, συμβάλλοντας στην εξάντληση των ορυκτών καυσίμων και στην κλιματική αλλαγή.

 

Δράσεις και Πρωτοβουλίες

  • Ενίσχυση της Ανακύκλωσης: Η προώθηση της ανακύκλωσης και η ανάπτυξη βιώσιμων υλικών αποτελούν βασικούς στόχους για τη μείωση της εξάρτησης από τα πλαστικά.
  • Δράσεις Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης: Η ενημέρωση του κοινού για τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά και η εκπαίδευση για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις είναι κρίσιμης σημασίας.

Παγκόσμια Ημέρα Γης- Δώστε στα ρούχα σας μια νέα ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τον θετικό αντίκτυπο που μπορούμε να έχουμε στον πλανήτη μας. Για τον λόγο αυτό και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας ως μέλος στην πρωτοβουλία “Just Go Zero”, οργανώνουμε μια δράση κυκλικής οικονομίας ανακυκλώνοντας είδη ρουχισμού που δεν χρειαζόμαστε πια.

Όλοι έχουμε ανεπιθύμητα ρούχα στην ντουλάπα μας, τα οποία συχνά μπορεί να καταλήξουν σε χωματερές, γεγονός που συμβάλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κατασπατάληση πολύτιμων φυσικών πόρων. Από την ερχόμενη Τετάρτη, 24/4  και για ένα μήνα μπορείτε να εναποθέτετε ρούχα, παπούτσια, τσάντες, ακόμα και λευκά είδη στους ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων μας. Τα είδη αυτά θα πάρουν μια νέα ζωή είτε μπαίνοντας και πάλι στον κύκλο της αγοράς και θα φορεθούν από ανθρώπους που το έχουν  ανάγκη ή θα προωθηθούν σε ιδρύματα όπου έχουν καταγραφεί οι ανάγκες και γίνεται στοχευμένη δωρεά. Όσα από αυτά είναι φθαρμένα, θα επαχρησιμοποιηθούν με άλλους τρόπους, όπως για δημιουργία μονωτικών υλικών ή για γέμισμα μαξιλαριών.

 

Η Δέσμευση της INTERAMERICAN

Στην INTERAMERICAN, αντιλαμβανόμαστε βαθιά τη σημασία της βιωσιμότητας και την ευθύνη μας έναντι του πλανήτη. Σε αυτό το πνεύμα, έχουμε εγκαινιάσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας, όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Polygreen. Αυτή η πρωτοβουλία επιδιώκει να καταστήσει την ανακύκλωση πλαστικών, χαρτιού και αλουμινίου προσβάσιμη και εύκολη για όλους τους εργαζομένους μας, με ειδικά διαμορφωμένους κάδους σε κάθε όροφο των κεντρικών γραφείων μας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο και κάθε ομάδα να ενστερνιστεί τη φιλοσοφία της αειφορίας, να συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες ανακύκλωσης και να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από καθημερινές βιώσιμες πρακτικές. Η δέσμευση στη βιωσιμότητα είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί τη συλλογική μας προσπάθεια και δέσμευση.

Η Ημέρα της Γης 2024 αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναλογιστούμε τις πράξεις μας και να αναλάβουμε δράση για έναν πιο βιώσιμο μέλλον. Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ως μια κοινότητα που ενδιαφέρεται για την προστασία του πλανήτη, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.

Μέσω των προσπαθειών μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Η INTERAMERICAN δεσμεύεται να προωθήσει και να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, καθώς προχωράμε μαζί προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.