Ιδέες και tips από γονείς προς γονείς

Όταν είμαστε καλά στο σπίτι μας, μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και στην εργασία μας. Αυτές τις γιορτές, ας εκμεταλλευτούμε το χρόνο και την ηρεμία για να έρθουμε ουσιαστικά κοντά με τα παιδιά μας. Σε αυτό το άρθρο, δύο μαμάδες μοιράζονται τις δικές τους «τεχνικές» εγγύτητας με τα παιδιά.

Content Contributors: Δανάη Μακρή, Μαρία Ξενοφώντος

Κάνετε μια αστική βόλτα

Η ζωή μέσα στην πόλη βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα τους όρους με τους οποίους εξελίσσεται η πραγματικότητά μας. Βέβαια οι περισσότεροι γονείς, όταν αποφασίζουμε ποια θα είναι η οικογενειακή μας βόλτα, συνηθίζουμε να απορρίπτουμε οτιδήποτε το αστικό. Στον αντίποδα, θα πρότεινα να σκεφτείτε μία βόλτα στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Παγκράτι. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά:

Λίγα βήματα χωρίζουν το Καλλιμάρμαρο Στάδιο από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Μικρό και εύκολο στην περιήγηση, θα τα φέρει σε αβίαστη επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Στο ταμείο μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε τον έντυπο Οδηγό για παιδιά, όπου οι μικροί εξερευνητές καλούνται να ανακαλύψουν τα έργα μέσα από τα δικά τους ενδιαφέροντα. Έχει μάλιστα την εκπληκτική αρχιτεκτονική του Αλέξη Βικέλα. Ο πατέρας του, Γιάννης Βικέλας, στη δεκαετία του ’70 σχεδίασε το εμβληματικό κτίριο στο οποίο βρίσκεται το δικό μας Διοικητικό Γραφείο Πωλήσεων Πύργου Αθηνών. Το καφέ του μουσείο θα σας μεταφέρει σε ένα cozy πράσινο περιβάλλον όπου μπορείτε να απολαύσετε μία ζεστή σοκολάτα και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις από την επίσκεψή σας στο μουσείο.

Στο “Ohh Boy” στην Αρχελάου μπορείτε να αφήσετε ελεύθερα τα παιδιά να επιλέξουν γλυκό ή brunch. Η φήμη του μαγαζιού το έχει αναδείξει στις προτιμήσεις και πολιτικών προσώπων της χώρας. ( βεβαιωθείτε με ένα τηλέφωνο ότι λειτουργούν οι σόμπες και ξεκινήστε νωρίς για να βρείτε τραπεζάκι). Παράλληλα, μπορείτε να ενισχύσετε την ελεύθερη βούληση των παιδιών, αφήνοντας τα να διαλέξουν το βιβλίο που θέλουν στο χαρούμενο βιβλιοπωλείο “Λεξικοπωλείο” και διαβάστε μαζί τις πρώτες σελίδες στο θρυλικό καφέ “Αερόστατο”, που βρίσκεται σχεδόν δίπλα. Έχουν ακόμα ενέργεια; Ξαμολήστε τα στο Άλσος Παγκρατίου…

Χριστουγεννιάτικα πάρκα για όλους

Ο χρόνος των γιορτών είναι ιδανικός για να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας πηγαίνοντας τα εκεί που είναι δεδομένο ότι θα διασκεδάσουν. Τα περισσότερα παιδιά θα ευχαριστηθούν το παγοδρόμιο στο κατάμεστο Santa Claus Kingdom στο MEC Παιανίας. Θα παίξουν στο Christmas Factory στην Τεχνόπολη, του οποίου το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε μία βόλτα στο Omonοia Christmas Market, που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά, από τις 17 Δεκεμβρίου έως και τη 1η Ιανουαρίου, με σκοπό να αλλάξει εκ διαμέτρου τον τρόπο που βλέπουμε την άλλοτε υποβαθμισμένη και σήμερα τουριστικοποιημένη καρδιά του Κέντρου.

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος προσφέρει μια μαγική εμπειρία με τον ιδιαίτερο στολισμό του, το παγοδρόμιο, τα καλλιτεχνικά workshops και μουσικές εκδηλώσεις που μπορούν να καλύψουν το ενδιαφέρον όλων των μελών της οικογένειας. Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε τη θέση σας εδώ.

Πάντως (και) εγώ, είμαι ένας από εκείνους τους γονείς που απεχθάνονται την πολυκοσμία και τα στριμώγματα. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, το πιο ήσυχο μέρος που έχω ανακαλύψει είναι το low key, αλλά εντελώς στο πνεύμα των Χριστουγέννων, Christmas Festival Park στο άλσος Χολαργού.

Και μια ματιά στον κόσμο των μεγάλων

Οι προσλαμβάνουσες μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να απογειωθεί στην πορεία της ζωής του. Οπότε, αυτά τα Χριστούγεννα δοκιμάστε να φέρετε τα παιδιά σε επαφή και με τα δικά σας ενδιαφέροντα. Ίσως το παιδί να μη σας φαίνεται ακόμα αρκετά ώριμο για να κατανοήσει και να απορροφήσει αυτά που βλέπει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά τρικ, για να “κλέψει” αναίμακτα ματιές από τον κόσμο των ενηλίκων, όπως:

  • Δοκιμάστε το οτιδήποτε, φτάνει η διάρκειά του να είναι πολύ σύντομη. Αν το παιδί βαρεθεί… just abort.
  • Δημιουργήστε διάδοχη εμπειρία με κάτι που το ενδιαφέρει.
  • Η επαφή με κάθε τι νέο γίνεται ευκολότερη μέσω της εικόνας και του ήχου. Ένα video στο youtube που εξηγεί απλά πως δημιουργείται ένα άστρο ή εξιστορεί τη ζωή μίας σπουδαίας προσωπικότητας μπορεί να κερδίσει για λίγο το ενδιαφέρον του παιδιού. Ή μία έκθεση τέχνης με live performance και οπτικοακουστικά μέσα – οι μαμάδες του Corporate Marketing το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στη Μπιενάλε Τέχνης της Αθήνας, στα παλιά δικαστήρια Σανταρόζα αλλά και το παλιό κτίριο του Φωκά. ( Δεν έσπασαν τίποτα).

Προσκαλέστε τους φίλους τους στο σπίτι

Τα παιδιά θέλουν να μοιραστούν και να δημιουργήσουν εμπειρίες με τους φίλους τους στον προσωπικό τους χώρο. Δημιουργήστε γιορτινή ατμόσφαιρα με ζεστή σοκολάτα, μουσικά και σπιτικά γλυκά και φτιάξτε μαζί τους χριστουγεννιάτικες δημιουργίες.

Διαβάστε μαζί

Αν θέλετε το παιδί σας να διαβάζει, θα πρέπει να διαβάζετε και εσείς – όπως άλλωστε όλοι ξέρουμε, μία εικόνα μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα σε σχέση με όλες τις λεκτικές επαναλήψεις του κόσμου. Ακόμα όμως κι αν είστε το τέλειο πρότυπο αναγνώστη, δύσκολα θα πείσετε το παιδάκι να αφήσει κάτω το τάμπλετ. Για να διαβάζουν τα παιδιά, δοκιμάστε να κάνετε το διάβασμα παιχνίδι και να μοιραστείτε τις σελίδες. 5 εσείς, 5 εκείνο. Συνιστώ πάντα την σειρά της «Πίπη Φακιδομύτη». Απαρτίζεται από βιβλία που απενοχοποιούν τη φαντασία και την τόλμη των παιδιών, σε έναν κόσμο που εν γένει απαιτεί από αυτά να είναι τόσο πληκτικά όσο οι ενήλικοι.