Οι μέντορες μας συναντήθηκαν, και αντάλλαξαν τις εμπειρίες τους σχετικά με το πρόγραμμα

Τέσσερις μήνες μετά το λανσάρισμα του προγράμματος Reverse Mentoring, οι μέντορες συναντούν τους ανθρώπους του HR και μοιράζονται την εμπειρίας τους, με στόχο την καλλιέργεια μίας κουλτούρας αμοιβαίας κατανόησης των αντιλήψεων και των προβληματισμών όλων των γενεών.

Γράφει ο Τάσος Μπερμπάτης

Τον Ιούνιο του 2023, η Interamerican παρουσίασε το «Πρόγραμμα Reverse Mentoring», μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος των γενεών και στην προώθηση μιας κουλτούρας συνεχούς μάθησης και ανάπτυξης. Τέσσερις μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα του προγράμματος. Έτσι, συναντηθήκαμε με τους reverse μέντορες στο «Reverse Mentoring Check-In Session», όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εμπειρίες, τις προκλήσεις και την πρόοδό τους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Quiet Room των κεντρικών μας γραφείων και λειτούργησε ως ένα διορατικό checkpoint στο συνεχιζόμενο ταξίδι του προγράμματος.

Ένα θερμό καλωσόρισμα

Η συνάντηση ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα και μια επισκόπηση των βασικών στόχων του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναστοχαστούν σχετικά με τους στόχους του προγράμματος και τη σημασία τους στο πλαίσιο της Interamerican, θέτοντας το υπόβαθρο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η υπενθύμιση της βασικής αποστολής του προγράμματος βοήθησε στο πλαίσιο των επερχόμενων συζητήσεων.

Εστίαση καθοδήγησης – Κοινή χρήση προόδου

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της συνάντησής μας, ήταν η λεπτομερής συζήτηση σχετικά με την εστίαση καθοδήγησης του κάθε μέντορα και την ανταλλαγή προόδου. Κάθε μέντορας περιέγραψε τους τομείς που είχε εξερευνήσει με τον mentee τους, συζητώντας πώς η καθοδήγησή τους, είχε επηρεάσει τα ανώτερα στελέχη. Οι μέντορες μας είχαν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν πρόοδό τους μέσω έντυπου υλικού, αναδεικνύοντας οπτικά τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας τους. Αυτή η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων επέτρεψε τον εντοπισμό κοινών προκλήσεων και επιτυχημένων στρατηγικών για τη γεφύρωση του χάσματος των γενεών. Ο ενθουσιασμός των μεντόρων ήταν εμφανής και επέδειξαν τη δέσμευσή τους να κάνουν το «Reverse Mentoring» μια πολύτιμη και μεταμορφωτική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Τα μελλοντικά τους σχέδια

Οι μέντορες μοιράστηκαν επίσης μαζί μας τα μελλοντικά τους σχέδια για το πρόγραμμα. Μοιράστηκαν με ανυπομονησία τις θεματικές ενότητες ανάπτυξης των μελλοντικών τους συναντήσεων και πρότειναν αλλαγές ή βελτιώσεις για να ενισχύσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο του προγράμματος.

Ερωτήσεις/απαντήσεις και ανοιχτή συζήτηση

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου οι μέντορες ενθαρρύνθηκαν να κάνουν ερωτήσεις, να παραθέσουν προτάσεις και να μοιραστούν πρόσθετες ιδέες. Αυτό αποδείχθηκε ανεκτίμητης σημασίας, καθώς επέτρεψε στους μέντορες να συγκεντρώσουν τη συλλογική τους σοφία και να συζητήσουν λύσεις σε κοινές προκλήσεις.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, η συνάντηση «Reverse Mentoring Check-In Session» έδειξε τον αντίκτυπο και την επιτυχία του προγράμματος στο να φέρνει κοντά διαφορετικές γενιές με σκοπό την αμφίδρομη μάθηση και ανάπτυξη. Η διαφάνεια των μεντόρων στο να μοιραστούν την πρόοδο και τις εμπειρίες τους ανέδειξε τις δυνατότητες του προγράμματος να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών και να ενισχύσει την αμφίδρομη κατανόηση. Η Interamerican συνεχίζει να επενδύει σε αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση μάθησης και ανάπτυξης, αποκομίζοντας τα οφέλη της συνεργασίας γενεών εντός του Οργανισμού.

Το Reverse Mentoring δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα – είναι ένα μετασχηματιστικό ταξίδι προς την κοινή ανάπτυξη και επιτυχία.