Sci fi, επιστήμη και χιούμορ, στην Αθήνα ή εκτός

Ένα βιβλίο σε βάζει να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο αν δεν μπορεί να αποδειχτεί με την λογική. Μία σειρά στην οποία η γνωστή και μόνη υπερδύναμη πάει στρατιωτικά στο διάστημα. Και μια βόλτα στη νυχτερινή Λεωφόρο Συγγρού, στην ησυχία του Αυγούστου.

  Γράφει o Φιλάρετος Σεβαστιάδης

Βιβλία για τις διακοπές

#1. Logicomix (Δοξιάδης Απόστολος Κ. / Παπαδημητρίου Χρίστος)

Ένα βιβλίο που δεν ανήκει στην “κλασική” κατηγορία των βιβλίων. Ένα Graphic novel που με ¨όπλο¨ την εικονογράφηση και τους διαλόγους σε οδηγεί βήμα – βήμα στον κόσμο (και ιστορία) της επιστήμης (θεωρία, πείραμα, αμφισβήτηση, νέα θεωρία, νέα προσέγγιση, πείραμα, επιβεβαίωση, αμφισβήτηση και συνεχίζει…). Ένα βιβλίο που σε βάζει συνεχώς να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο αν δεν μπορεί να αποδειχτεί με την λογική. Αλλά ακόμα και αν δεν μπορεί να αποδειχτεί τώρα, συνέχισε, ψάξε, επέκτεινε, ανέπτυξε, συνεργάσου και το σίγουρο είναι ότι θα φτάσεις μακρύτερα (“Αν είδα μακρύτερα, είναι επειδή στάθηκα στους ώμους γιγάντων” – Ισαάκ Νεύτων).

#2. Η Αλγοριθμική Τέχνη των Αποφάσεων (η επιστήμη των υπολογιστών στην καθημερινή Ζωή)

Ακούγεται πολύ “βαρύ” για καλοκαίρι αλλά πραγματικά είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο. Θα δείτε ιστορίες που είναι σίγουρο ότι είναι και δικές σας. Θα σας φανεί περίεργο πως οι αλγόριθμοι προσπαθούν προσεγγίζουν την πραγματική ζωή. Και βεβαίως θα θυμώσετε γιατί μάλλον είναι κοντά (όχι 100% αλλά στην ζωή τι είναι το απόλυτο 100%)

#3. Οι περιπέτειες του Asterix

Με αγαπημένο το μεγάλο ταξίδι, που ανακάλυψαν την Αμερική, χωρίς να το ξέρουν. Ίσως το καλύτερο Comic! Από μικρό παιδί τους ακολουθώ. Ο μικροκαμωμένος Asterix που είναι φοβερά έξυπνος και ο δυνατός Οβελίξ (τι να κάνει έπεσε στην χύτρα με το μαγικό ζωμό όταν ήταν μικρός). Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Αν και τσακώνονται μεταξύ τους συχνά πάντα τα βρίσκουν και προστατεύουν το χωριό τους από τους Ρωμαίους!

Ταινίες

Space Force (netfilx)

Η γνωστή και μόνη υπερδύναμη πάει στρατιωτικά στο διάστημα. Όταν μπλέκει ο στρατός με την επιστήμη μάλλον κάτι δεν θα πάει καλά!

Έρωτας, Θάνατος & Ρομπότ (netfilx)

Ακούγεται μακάβριο αλλά είναι μια σειρά με μικρού μήκους επεισόδια με πολύ humor, προκλητικά και πάντα σε ακραίες συνθήκες. Αγαπημένα επεισόδια: Τα τρία ρομπότ (τόμος 1) Τα τρία ρομπότ – Στρατηγικές εξόδου (τόμος 3) Η εποχή των παγετώνων (τόμος 1)

Blade runner

Το καλύτερο παράδειγμα neo-noir κινηματογράφου και θεμελιώδες έργο του είδους cyberpunk. Με το αξεπέραστο soundtrack του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που μπορείτε να ακούσετε εδώ:

Βόλτα στη Συγγρού

Αν έβλεπες το sci fi σε όρους τόπου, αυτός είναι η λεωφόρος Συγγρού. Εδώ βρίσκεται το Πλανητάριο, ένα από τα αγαπημένα μου μέρη. Αξίζει κανείς να δει και να επιλέξει τα προγράμματα που τον ενδιαφέρουν. Ίσως στην αρχή «ζαλιστείς», με την κίνηση του Θόλου. Όλος ο δρόμος σε εντυπωσιάζει, ειδικά αν κινείσαι βράδυ με αυτοκίνητο. Η αντιπαράθεση δυνατών, ατμοσφαιρικά φωτισμένων αρχιτεκτονικών έργων και κτισμάτων που παραπαίουν από το 1950 και πίσω, παραπέμπουν σε σκηνικό επιστημονικής φαντασίας.

photo credit: Tim Etchells c Ioanna Chatziandreou