Ο πολιτισμός και η παιδεία σε πρώτο πλάνο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Ο πολιτισμός θα είναι το όχημα για τη μετάβαση της Βόρειας Εύβοιας στην επόμενη μέρα. Και εμείς υποστηρίζουμε τη μελέτη «Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού – Masterplan» κατόπιν συμφωνίας με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Γράφει ο Νικόλας Αγγελόπουλος

 

Το πολυδιάστατο έργο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, όπως ήδη έχει παρουσιαστεί δημοσίως, βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, του οποίου η διακυβέρνηση εποπτεύεται από τον πρωθυπουργό και εκπορεύεται από την Ειδική Επιτροπή με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Υπό την Επιτροπή, εργάζεται συντονιστικά για την υλοποίηση μία Εκτελεστική Επιτροπή με τη σύμπραξη Υπουργείων, της Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος και λοιπών φορέων, αξιοποιώντας εργαλεία και πηγές χρηματοδότησης.

Τα επιμέρους έργα αναπτύσσονται σε δέκα θεματικούς τομείς: υποδομές, δίκτυα της κοινωνίας, περιβαλλοντική αναγέννηση, ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτισμός και παιδεία, αγροδιατροφή, τουρισμός, επιχειρηματικότητα, διακυβέρνηση. Για αυτά εκπονούνται οι αντίστοιχες μελέτες. Στο πλαίσιο της χρηματοδότησής τους μέσω χορηγιών και χωρίς κόστος για τον δημόσιο τομέα, η Interamerican συμμετέχει ως χορηγός της μελέτης για τον πυλώνα «Πολιτισμός και Παιδεία».

Ο Πολιτισμός για την επόμενη μέρα

Η Βόρεια Εύβοια είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία. Διαθέτει μια ενεργή τοπική παράδοση και μια ενδιαφέρουσα προοπτική για τη βιομηχανική ανάπτυξη. Η αξιοποίηση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως η ανεξάντλητη «δεξαμενή πόρων και ιδεών» για την οικονομική αναζωογόνησή της, τη διέγερση των τοπικών δυνάμεων, τη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συνοχής και την παραγωγή, τελικά, πολιτισμικού κεφαλαίου ακόμη και σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Φιλοδοξία είναι, μέσα από την ορθή διαχείριση του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματός της, η περιοχή να προχωρήσει στο αύριο, με τα μνημεία της να βρίσκονται στο κέντρο της ζωής των πολιτών και της οικονομίας. Για να ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία, προβλέπεται η ενημέρωση των μαθητών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέσα στους στρατηγικούς μας στόχους, συμπερλαμβάνεται η διασύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την τοπική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, θα αξιοποιηθεί η σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία αλλά και ο εμπλουτισμός των πολιτιστικών θεσμών.

Η συνδρομή της Interamerican

Κατόπιν συμφωνίας με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ έχουμε αναλαμβάνει την υποστήριξη της μελέτης «Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού – Masterplan». Η μελέτη εκπονείται από την εταιρεία συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών ΕΤΑΜ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο οποίο και θα δωρηθεί η μελέτη. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι διάρκειας δέκα μηνών και η μελέτη προβλέπεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου του 2022.

Αναφερόμενος στον πυλώνα «Πολιτισμός και Παιδεία» του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όπου ήδη έχουν παρουσιαστεί έργα-φωτοδότες, αλλά και στη χορηγική συνεισφορά της Interamerican, ο Σταύρος Μπένος επισημαίνει: «Η συμβολή της Interamerican είναι καταλυτική για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, διότι η μελέτη που εκπονείται από την ΕΤΑΜ Α.Ε. με τη χρηματοδότησή της θα αποτελέσει τον οδηγό για την υλοποίηση του κοινού μας οραματικού στόχου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας πρότυπης αναπτυξιακής πολιτιστικής πολιτικής στη Βόρεια Εύβοια».

Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican, δηλώνει σχετικά: «Η Εύβοια αποτελεί μια μοναδική περίπτωση εκτεταμένης καταστροφής και η επούλωση των πληγών για να συνεχιστεί δημιουργικά η ζωή των κατοίκων της απαιτεί συστράτευση όλων των δυνάμεων. Η δυνατότητα να συμβάλουμε κατ’ ελάχιστον έστω σε ένα τόσο σημαντικό έργο, δίνει στην εταιρική κοινωνία μας μεγάλη χαρά, καθώς ο σκοπός είναι βαθιά κοινωνικός με πολλές διαστάσεις, όπως αναδεικνύεται από τους θεματικούς πυλώνες του σχεδίου. Πιστεύουμε πολύ στην προστιθέμενη αξία των συνεργασιών, που αποτελούν στοιχείο της στρατηγικής της Interamerican σε κάθε επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κατά το τριήμερο 18-20 Μαρτίου 2022 η 3η Συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας. Ο τίτλος της τριήμερης συνάντησης ήταν: «Το Νέο Δάσος στο Κέντρο της Ζωής και της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας». Για συμβολικούς λόγους, η Συνάντηση οργανώθηκε στην περιοχή της Αγίας Άννας, έναν τόπο που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.

Με την παρουσίαση της πρώτης φάσης των μελετών, εγκαινιάστηκε η νέα φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Οι παρουσιάσεις και το σχετικό υλικό θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα evia.meta.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τη ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελεί το θεσμικό σύμβολο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.

Παραδόθηκε η Μελέτη για τον πυλώνα «Πολιτισμός & Παιδεία»

Εν τω μεταξύ, στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή παρέλαβε το πρώτο παραδοτέο της Μελέτης, που εκπονήθηκε από την εταιρεία ΕΤΑΜ.

Περιλαμβάνει:

  • Μια πρώτη εξειδίκευση στρατηγικής προσέγγισης,
  • Ενδεικτικό Κατάλογο Έργων και Δράσεων (συμπεριλαμβανομένων του σχετικού προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος),
  • Κατάλογο με ονομαστικό προσδιορισμό Δικαιούχων Έργων και Δράσεων,
  • Καταγραφή και αποτύπωση της ανίχνευσης της Δημόσιας Διαβούλευσης, στη βάση της πρωτογενούς επιτόπιας επαφής («στο πεδίο») με την τοπική κοινωνία.

Κατά την παραλαβή της Μελέτης από την Επιτροπή, εκ μέρους του Σταύρου Μπένου επισημάνθηκε η αρτιότητα της μελετητικής εργασίας και η ιδιαίτερα σημαντική θέση του Πολιτισμού στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.