Η διαδικασία στοχοθεσίας και ανατροφοδότησής μας εξελίσσεται. Το ίδιο και τα ψηφιακά μας εργαλεία!

Μια νέα πλατφόρμα μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας. Ο λόγος για το Leapsome, το οποίο υποστηρίζει τεχνολογικά το νέο, σύγχρονο σύστημα στοχοθεσίας και ανατροφοδότησής μας στην Interamerican. Let’s make the most out of it!

Γράφει η Χριστιάννα Γιαννιώτη

 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μία νέα πλατφόρμα μπήκε στο οικοσύστημα ψηφιακών εργαλείων του HR στην Interamerican. Πρόκειται για το Leapsome, το οποίο οι περισσότεροι συνάδελφοι ήδη έχετε προσκληθεί για να δοκιμάσετε.

Πώς φτάνουμε όμως στην απόφαση χρήσης μίας νέας πλατφόρμας και τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους της Interamerican;

Με συνέπεια στο όραμα, την αποστολή και τις αξίες μας, το 2021 προχωρήσαμε σε κατάργηση της αξιολόγησης της απόδοσης και δημιουργήσαμε ένα νέο, σύγχρονο σύστημα στοχοθεσίας και ανατροφοδότησης (feedback). Η ανάγκη αλλαγής του συστήματος προέκυψε λόγω της αλλαγής του τρόπου εργασίας και οργάνωσης του οργανισμού, καθώς το παλιό σύστημα δεν ταίριαζε με τη νέα φιλοσοφία μας. Σήμερα, προωθούμε τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εργαζομένων, και μεταξύ εργαζομένων και προϊσταμένων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την πρόοδο σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Δίνουμε βάση στο αποτέλεσμα και όχι στον τρόπο επίτευξής του (output vs. input). Στοχεύουμε στην αύξηση της ικανοποίησης και της δέσμευσής μας, όχι στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο εκτελούμε τις εργασίες μας. Υποστηρίζουμε την αυτονομία και την αυτοοργάνωση.

Το σύστημα στοχοθεσίας και ανατροφοδότησης που ακολουθούμε έχει πάρει ήδη ένα χρυσό βραβείο, στην κατηγορία “Best in performance management strategy/ initiative” στα HR Awards το 2020. Ωστόσο, αποτελεί ένα ζωντανό έργο που εξελίσσεται σταθερά, μαζί με τις ανάγκες μας. Αυτή τη στιγμή, αποτελείται από 2 πυλώνες: τη συνεχή ανατροφοδότηση 360 μοιρών (peer-to-peer, upward, downward feedback) και τη στοχοθεσία καταρράκτη (cascading goals). Η ανατροφοδότηση αφορά σε αξίες και συμπεριφορές, στις επαγγελματικές δεξιότητες (hard skills) και στις ικανότητες (competences) των εργαζομένων. Η στοχοθεσία γίνεται σε 3 επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους: το οργανωσιακό, το ομαδικό και το ατομικό.

Με τον εποικοδομητικό διάλογο και το coaching, μαθαίνουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας και σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τους προϊσταμένους μας προσωποποιημένα πλάνα ενεργειών για την προσωπική μας βελτίωση. Η δημιουργία ενός high performing οργανισμού προϋποθέτει ο οργανισμός να απαρτίζεται από high performing ανθρώπους, με ενεργό ενδιαφέρον για προσωπική εξέλιξη και πρόοδο, σε αρμονία με την επίτευξη ομαδικών και οργανωσιακών στόχων. Ο νέος τρόπος στοχοθεσίας, όπου οι οργανωσιακοί στόχοι μεταφράζονται σε ομαδικούς και αυτοί με τη σειρά τους σε προσωπικούς, διασφαλίζει ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς συμβάλλουν στην επιτυχία του οργανισμού.

Τον προηγούμενο χρόνο, αρωγός μας σε όλα αυτά ήταν η πλατφόρμα Impraise. Μέσα στη χρονιά όμως, η πλατφόρμα Impraise εξαγοράστηκε από την εταιρία BetterUp και θα σταματήσει να λειτουργεί από 01/07/2022. Η σύμβαση έργου μεταξύ Interamerican και Impraise έληξε στις 28/02/2022 και φυσικά δεν ανανεώθηκε. Η συνεργασία με την πλατφόρμα Leapsome δεν ήρθε να αναπληρώσει απλά ένα κενό, αλλά ανταποκρίνεται άριστα στις νέες απαιτήσεις μας και προσφέρει δυνατότητες που δεν είχαμε πριν. Η αλλαγή αυτή φέρει πολλά πλεονεκτήματα και μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία στοχοθεσίας και ανατροφοδότησης αλλά και την εμπειρία σας.

Η εφαρμογή του νέου πλαισίου που περιγράφουμε και η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε στις ομάδες που συμμετείχαν στα transformation waves 1, 2 και 3. Σκοπός ήταν φέτος να ενταχθούν και οι ομάδες του transformation wave 4. Οι εξελίξεις όμως, με την αλλαγή της πλατφόρμας, μας πρόλαβαν, και έτσι, μη θέλοντας να πάμε σε full scale εφαρμογή σε ολόκληρο τον οργανισμό, με μία πλατφόρμα που δεν την έχουμε γνωρίσει καλά, δεν επεκτείναμε το πλαίσιο στις ομάδες που είχαμε προγραμματίσει. Μικρά βήματα για μεγάλες επιτυχίες!

Εν τω μεταξύ, μην ξεχνάτε ότι τα feedback events μας θα είναι 4 συνολικά για το 2022. Δύο από αυτά θα είναι 360, ενώ τα άλλα δύο θα είναι από τον leader προς τους ανθρώπους του. Θα «τρέξουν» τον Ιούνιο και το Νοέμβριο, με διάρκεια δύο περίπου μηνών το καθένα. Οι one on one συζητήσεις με τους leaders μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα, για μια ολοκληρωμένη all in one εμπειρία!

Καλή μας επιτυχία και καλή μας αρχή!