10 Q&As για να γνωρίσεις το Ταμείο που υποστηρίζει το συνταξιοδοτικό σου πρόγραμμα

Content contributor: Γιώργος Γάκης

Μπορεί σε αρκετούς, ειδικά νέους, συναδέλφους τα 58 χρόνια της ζωής τους να φαίνονται ένα απώτερο μέλλον. Ωστόσο στην Interamerican αγαπάμε να είμαστε proactive. Μόλις φτάσετε σε εκείνη την ηλικία, θα έχετε ένα πρόσθετο συνταξιοδοτικό κεφάλαιο, για να μην αφήνετε «ανεκπλήρωτα όνειρα». Μάθετε περισσότερα για αυτό!

Μέρος της εργασιακής μας κουλτούρας στην Interamerican είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για την ευημερία των ανθρώπων μας, τώρα αλλά και σε βάθος χρόνου. Έτσι, έχουμε θεσμοθετήσει και υποστηρίζουμε ένα σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών για εσάς. Από αυτά, και με αφορμή τη νέα Διοίκησή του μετά τις αρχαιρεσίες της 14ης Νοεμβρίου, ξεχωρίζουμε και παρουσιάζουμε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε ή να θυμηθείτε περισσότερα για το ΤΕΑ, τον τρόπο που λειτουργεί και τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει, ώστε ενισχύσετε το λογαριασμό που η εταιρεία μας τροφοδοτεί για εσάς.

1. Τι είναι το ΤΕΑ;

Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης σας προσφέρει ένα πρόσθετο ποσό στη συνταξιοδότησή σας. Εφόσον εργάζεστε στην Interamerican για ένα χρόνο, με σύμβαση αορίστου χρόνου, μετά το πρώτο έτος, η Interamerican συνεισφέρει εθελοντικά για εσάς ένα πόσο, 14 φορές το χρόνο. Αυτά τα χρήματα βρίσκονται σε έναν ατομικό, προσωπικό σας λογαριασμό, εφόσον υποβάλετε αίτηση συμμετοχής σας.

2. Τι θα βλέπω κάθε μήνα στο λογαριασμό μου;

Οι εισφορές της Interamerican ισοδυναμούν με το 5,25% του μικτού μηνιαίου μισθού σας, 14 φορές ετησίως.

3. Πως μπορώ να μεγιστοποιήσω το αποτέλεσμα;

Πέρα από τις εθελοντικές εισφορές της Interamerican, μπορείτε να καταβάλλετε κι εσείς χρήματα στο λογαριασμό σας, με δύο τρόπους:

  • Με προσωπικές Εισφορές που φτάνουν ως το 10% του μικτού μηνιαίου μισθού σας, 14 φορές το χρόνο
  • Αλλά και με έκτακτη καταβολή, οποιαδήποτε στιγμή μια φορά το χρόνο, με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι οι εισφορές σας στο ΤΕΑ φοροαπαλλάσσονται κατά 100%.

4. Πως μπορώ να γίνω μέλος;

Για να γίνεις μέλος του ΤΕΑ, αρκεί να κάνεις την αίτησή σου την οποία μπορείς να υποβάλλεις από τη πρώτη κιόλας μέρα κοντά μας! Θα την βρεις εδώ:

Αφού συμπληρώσεις την αίτηση, την στέλνεις στο info@teainteramerican.gr μαζί με φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (διπλής όψης) και φωτοτυπία εγγράφου δημοσίου φορέα που να πιστοποιεί το ΑΦΜ σου.

Να σημειωθεί ότι για τους πρώτους 12 μήνες έχεις την δυνατότητα να καταβάλλεις προσωπικές εισφορές, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εταιρία την καταβολή της εταιρικές εισφορές.

5. Πως μπορώ να παρακολουθώ το λογαριασμό μου;

Στο site του TEA μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας account, στην επιλογή «Δημιουργία λογαριασμού». Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, ζητήστε από το HR τον Κωδικό Μισθοδοσίας Ομίλου, γιατί θα σας ζητηθεί. Στο λογαριασμό σας θα βλέπετε τα χρήματά που έχουν καταβληθεί και την συσσωρευμένη παροχή.

6. Που επενδύονται τα χρήματά μου;

Ειδικά για τους σκοπούς του ΤΕΑ της Interamerican, έχει δημιουργηθεί ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Το TEA INTERAMERICAN GLOBAL BALANCED FUND OF FUNDS είναι μία εξειδικευμένη λύση προσαρμοσμένη πλήρως στους επενδυτικούς σκοπούς του ΤΕΑ που είναι η προστασία του κεφαλαίου και η επίτευξη μακροπρόθεσμων αποδόσεων από υπεραξία και εισόδημα.

Δείτε τον πίνακα των αποδόσεων:

7. Πότε παίρνω τα χρήματά μου;

Με εφάπαξ καταβολή, μπορείτε να πάρετε τα χρήματά σας μόλις φτάσετε στα 58 σας χρόνια ή μόλις συμπληρώσετε τα 20 συνεχόμενα χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΑ. Η τρίτη εναλλακτική είναι να πάρετε τα χρήματά σας με τη συνταξιοδότησή σας από τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης για οποιοδήποτε λόγο.

8. Τι θα συμβεί αν αλλάξω εταιρεία;

Έστω λοιπόν ότι αλλάζετε εταιρεία. Μπορείτε να συνεχίσετε τις εθελοντικές σας εισφορές, με τακτικές ή έκτακτες καταβολές. Απλά πλέον δεν έχετε την συνεισφορά της Interamerican. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε την εθελοντική σας εισφορά αμέσως, παραμένετε μέλος του ΤΕΑ. Και βέβαια παίρνετε τα χρήματά σας κανονικά όταν προκύψουν οι προϋποθέσεις.

9. Τι αξίζει να γνωρίζω για την ιστορία του ΤΕΑ της Interamerican;

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 28 ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και από αυτά μόνο τα 12 προσφέρονται από ιδιωτικές εταιρείες. Η Interamerican ήταν η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία, το 2010, η οποία δημιούργησε ΤΕΑ. Το ΤΕΑ μας λοιπόν, αφενός αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία, αφετέρου υπερηφανεύεται για τη μεγάλη του εμπειρία. Έχουμε αντιμετωπίσει με σταθερότητα και επιτυχία τη χρηματοπιστωτική κρίση (2008 – 2012), τα capital controls του 2015, την υγειονομική κρίση του 2020, διατηρώντας πάντα την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των μελών του. Αξίζει να γνωρίζετε, ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, ο αριθμός των μελών μας είναι 1.315, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει παροχές σε 197 άτομα ύψους €4.270.416!

10. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν για το ΤΕΑ;

Το ΤΕΑ διοικείται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία εργάζονται εθελοντικά. (4 εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων και 3 διορισμένοι εκπρόσωποι του Ομίλου). Οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πρόεδρος είναι ο Βαγγέλης Θωμόπουλος, Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Τοτός, Γενικός Γραμματέας ο Γιώργος Πλωμαρίτης, Μέλη είναι ο Λεωνίδας Βουρνάς, ο Γιώργος Γάκης, ο Μανώλης Κούτης και ο Ανδρεάς Φιαμέγκος. Στην Ελεγκτική Επιτροπή βρίσκονται η Αγγελική Διαμαντή, ο Γιάννης Κουμουνδούρος και η Ελένη Τζωρτζάκη. Στην Επιτροπή Επενδύσεων, η Νικολέττα Αναγνωστοπούλου, ο Λουκάς Τζιβάρας και ο Θανάσης Φροντιστής. Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνου είναι ο Χαράλαμπος Φύτρος. Διευθυντής ΤΕΑ INTERAMERICAN είναι ο Ανδρέας Παναγιώτου. Νομικός Σύμβουλος η Χρύσα Καρακόιδα. Υπηρεσία Λογιστηρίου η Ιωάννα Βουρλούμη.

Συνοψίζοντας, ΤΕΑ Interamerican σημαίνει ότι έχετε στη διάθεσή σας έναν μηχανισμό αποταμίευσης με δύο σημαντικά οφέλη:

  • Κτίζετε ένα κεφάλαιο για το μέλλον, που θα ενισχύσει τη σύνταξή σας
  • Ο προσωπικός σας λογαριασμός είναι ένας «κουμπαράς» που γεμίζει με την εθελοντική συνεισφορά της Interamerican αλλά και τη δυνατότητα δικής σας εισφοράς, την οποία αποφασίζετε εσείς, χωρίς να είναι δεσμευτική.

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας

Ή επικοινωνήστε μαζί μας