Μαθαίνουμε περισσότερα για την ασφάλιση των delivery robots στα Τρίκαλα, από την Anytime

Contributors: Θεοδώρα Μπόζιου, Χρύσα Ελευθερίου

Με όραμα έναν κόσμο όπου η τεχνολογική εξέλιξη συναντά τη βιωσιμότητα, η Anytime της Interamerican ασφάλισε τα πρώτα delivery robots στην πόλη των Τρικάλων. Ποια ασφάλιση χρειάζονται τα ρομπότ; Πως βοηθάμε την κοινωνία με μία τέτοια κίνηση και ποιο είναι το αμοιβαίο όφελος;

Έκαναν το ντεμπούτο τους αυτά τα Χριστούγεννα, στον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα, την πόλη που είναι γνωστή για την τεχνολογική της καινοτομία. Ο λόγος για τα αυτοκινούμενα ρομπότ τεχνολογίας ‘YAPE’, που σήμερα κυκλοφορούν στους κεντρικούς πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους της πόλης, μεταφέροντας εφημερίδες και προϊόντα στα καταστήματα. Τα ρομπότ θα συμβάλλουν στη μείωση των οχημάτων στους δρόμους, προάγοντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Η ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, SHOW, και εφαρμόζεται πιλοτικά για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, σε πραγματικές αστικές συνθήκες από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala Α.Ε. Όλοι γνωρίζουμε τη σταθερή συνεργασία της Interamerican μέσω του brand Anytime με το Δήμο και την e-trikala Α.Ε.: Ας θυμηθούμε ότι στο παρελθόν έχουμε ασφαλίσει τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό στην Ελλάδα και τα drones που μετέφεραν φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ποιο είναι το ασφαλιστικό προϊόν που προσφέραμε και τι όφελος αποκομίζουμε από αυτή τη συνεργασία;

«Προσφέραμε 2 ασφαλιστικά προγράμματα. Αστική ευθύνη προς τρίτους κατά τη διάρκεια της κίνησης των ρομπότ στους πεζοδρόμους και τους ποδηλατοδρόμους, και ένα συμβόλαιο περιουσίας που κατά τη διάρκεια της φύλαξής τους σε συγκεκριμένο χώρο τα καλύπτει από κινδύνους, όπως πυρκαγιά, έκρηξη και κλοπή. Η πρόκληση για εμάς ήταν η αστική ευθύνη, καθώς τα ρομπότ δεν προσδιορίζονται ως «όχημα» και επιπλέον κινούνται ρομποτικά. Έτσι οι όροι προσδιορίστηκαν adhoc. Σε συνεργασία με την ομάδα Corporate Solutions δημιουργήσαμε το πρόγραμμα που θα τους καλύψει, σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμο και την ιταλική εταιρεία που ανέπτυξε τα ρομπότ.

Αυτή η ενέργεια είναι μία ευκαιρία διερεύνησης αναγκών στο νέο χώρο της μικροκινητικότητας. To business αποκομίζει πολύτιμη εμπειρία. Έχει σημασία να συμμετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να είμαστε μπροστά στις εξελίξεις της ζωής μας, οι οποίες σύντομα δεν θα θεωρούνται πειραματικές, αλλά καθημερινότητα», λέει η Θεοδώρα Μπόζιου, Business and Product Developer.

Μαζί με τον Σπύρο Οικονόμου από το M&C Tribe συμμετείχε ενεργά στο Project για το οποίο συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Ζάχο, την Κωνσταντίνα Θεοδοσίου και την Κατερίνα Τριπολιτάκη από την Ομάδα Corporate Solutions. Από την Interamerican πρωταγωνσιτικό ρόλο είχε και η Χρύσα Ελευθερίου, SSR Leader.

Πως συνεισφέρουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, στηρίζοντας τη μικροκινητικότητα;

«Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής είναι να δοκιμαστεί, σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και όλα τα τεχνικά δεδομένα. Επομένως, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου ήδη τα ρομπότ αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Οι μεταφορές, τόσο σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, όσο και εντός του αστικού ιστού, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος προς όφελος της βιωσιμότητας. Η βιώσιμη αστική κινητικότητα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύστημα αστικών μεταφορών όπου θα διασφαλίζεται η προσβασιμότητα, η ασφάλεια, η μείωση της ρύπανσης και της ηχορύπανσης, των εκπομπών του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, δημιουργώντας έτσι ένα περισσότερο ελκυστικό και ποιοτικό αστικό περιβάλλον», εξηγεί η Χρύσα Ελευθερίου.

Ο Πάνος Κούβαλης, επικεφαλής του τμήματος Mobility & Convenience της Interamerican, δήλωσε σχετικά: «Στην Anytime στηρίζουμε συνεχώς τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τις μικρομεταφορές και τις τεχνολογικές καινοτομίες, που μας εξασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, εξυπηρετώντας με απλό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο τις καθημερινές μας ανάγκες. Για αυτό και προχωράμε στην ασφάλιση των πρώτων delivery robots που κυκλοφορούν στην πόλη των Τρικάλων, μιας πόλης που βρίσκεται πάντα μπροστά στις εξελίξεις.»