Βοηθώντας την αποστολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ουκρανία

Οι άνθρωποι που ενσάρκωσαν το ενδιαφέρον της Interamerican σε έργο μοιράζονται την εμπειρία και τα συναισθήματά τους από τη στήριξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ουκρανία

Γράφουν η Χρύσα Ελευθερίου και ο Νικόλας Αγγελόπουλος

 

Η κρίση στην Ουκρανία έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των Opcos της ACHMEA και βέβαια και της Interamerican. Στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας μας με το «Χαμόγελο του παιδιού» ασφαλίσαμε όλα τους τα οχήματα και το προσωπικό του στόλου, που ταξίδεψαν ως την Πολωνία για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. «Επεκτείναμε μια υπάρχουσα συνεργασία, συμβάλλοντας σε ένα ανθρωπιστικό ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει πλέον έντονα το ευρύ κοινό. Με τη σωστή κίνηση στη σωστή στιγμή, η Interamerican κέρδισε θετικά τα φώτα της δημοσιότητας», λέει η Χρύσα Ελευθερίου, SSR Leader.

Η επικοινωνία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε από το Νικόλα Αγγελόπουλο, CSR Specialist της ομάδας SSR. «Στο άκουσμα της είδησης της στρατιωτικής σύρραξης έμεινα έκπληκτος και τρομοκρατημένος. Δεν περίμενα, όπως και φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς, στην εποχή που ζούμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες εχθροπραξιών τέτοιας έντασης και βιαιότητας. Αναπόφευκτα, λόγω και της φύσης της εργασίας μου, σκεπτόμουν πώς μπορούμε να συνδράμουμε σε μία τέτοια τραγική κατάσταση. Την επομένη κιόλας, στην καθιερωμένη συνάντηση που έχουμε με την ομάδα SSR, αρχίσαμε να διερευνούμε τρόπους και πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Στην διερεύνηση αυτή είχα την επικοινωνία με τον οργανισμό του “Χαμόγελου του Παιδιού”, έναν οργανισμό που στηρίζουμε σθεναρά τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλά επίπεδα. Μαζί τους βρήκαμε την λύση που θα τους βοηθούσε ώστε να επιτελέσουν το έργο τους απρόσκοπτοι και ασφαλείς», λέει ο Νικόλας Αγγελόπουλος.

«Με τους ανθρώπους του “Χαμόγελου” γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και οι συνομιλίες μας για τη μεταξύ μας συνεργασία είναι σχεδόν καθημερινές. Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι που αναλάβαμε εμείς διαδικαστικά θέματα, τα οποία απαιτούν σωστή διαχείριση και πρέπει να ολοκληρωθούν κάτω από στενά χρονικά περιθώρια. Αυτό τους αφαίρεσε έγνοιες και σκέψεις για την ίδια την αποστολή, με σκοπό να μπορέσουν να επικεντρωθούν απρόσκοπτοι στο επιχειρησιακό κομμάτι της, που είναι και το πιο σημαντικό», συμπληρώνει.

Η αποστολή του «Χαμόγελου του Παιδιού», αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, γιατρό, διασώστες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εθελοντές, καθώς και Κινητή Ιατρική Μονάδα (Ασθενοφόρο) και λεωφορεία για τη μεταφορά — εφόσον υπάρξει ανάγκη — μητέρων και παιδιών από τα σύνορα της Ουκρανίας προς την Ελλάδα. Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από συγκεκριμένα είδη (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές, υπνόσακους, κουβέρτες, φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ.), όπως τα υπέδειξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, και θα παραδοθεί στις εγκαταστάσεις του Μηχανισμού στην Πολωνία.

«Την ημέρα που έφευγε η αποστολή, ήταν εντυπωσιακός ο όγκος των πραγμάτων που είχαν συγκεντρωθεί, οργανωμένα και ταξινομημένα ανά είδος. Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο πρέσβης της Ουκρανίας που παρέστη. Για μένα η μεγαλύτερη έκπληξη και συγκίνηση ήρθε από τα παιδιά του “Χαμόγελου”, που δίπλα στα είδη πρώτης ανάγκης έβαλαν να στείλουν τα κουκλάκια τους για τα παιδιά του πολέμου», λέει η Χρύσα Ελευθερίου. «Τέτοιες αποστολές έχουν τεράστιο ρίσκο επειδή πλησιάζεις μια περιοχή σε εμπόλεμη κατάσταση. Σε μεγάλο βαθμό η αποστολή είχε διασφαλιστεί και χάρη στην εμπλοκή του αρμόδιου υπουργείου», λέει η Χρύσα Ελευθερίου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στη διοίκηση και τους ανθρώπους της Interamerican που, για μία ακόμα φορά, αφουγκράστηκαν, όχι μόνο τις εξειδικευμένες ανάγκες του Οργανισμού μας, αλλά και τον πόνο των συνανθρώπων μας στη συνθήκη μιας τραγικής εμπόλεμης κατάστασης. Εμπιστευόμενοι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα στο κάλεσμά μας, ώστε να μεταβούμε με ασφάλεια δίπλα στα δοκιμαζόμενα παιδιά και οικογένειες στην Ουκρανία. Η χορηγική σύνδεση της Interamerican με το “Χαμόγελο” μετράει χρόνια πολύτιμης για εμάς υποστήριξης, χωρίς την οποία δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αδιάκοπα το “Χαμόγελο” και την ασφάλεια που αρμόζει στις παιδικές ψυχές». Η Interamerican για πάνω από 20 χρόνια χορηγεί την ασφάλιση του στόλου 124 οχημάτων διαφόρων χρήσεων (αυτοκινήτων, δίκυκλων, ασθενοφόρων, λεωφορείων, φορτηγών, οχημάτων ειδικού τύπου για επιχειρησιακές ανάγκες σε εξαφανίσεις κ.ά.) που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χρησιμοποιεί για άμεση επέμβαση, για την ασφαλή μεταφορά παιδιών, για μεταφορά αγαθών και για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Ακόμη, παρέχει την ασφάλιση σε 2 κτήρια: στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Νέα Μάκρη Αττικής καθώς και στο Σπίτι στο Περιστέρι.